tirsdag 24. april 2012

Arabarpause...

I Monastir fann vi det triveligaste seglarmiljøet på heile turen. Kvar søndag møtast dei og grillar i lag, og kvar torsdag et dei i lag på den samme resturanten. Området rundt marinaen er reint og ryddig med fine resturantar og cafear omkring. Skipshandlaren er halvt skots eg ein særskilt triveleg kar som både fiksa motoren vår og gir oss tips om korleis å takle lokalbefolkninga. Og det trengs.

Eg har før trudd på teorien at generalisering er feil, og at mykje kan oppklarast om ein reiser til heimlandet til kulturen og prøver å forstå dei. Difor var det med ope sinnelag og positiv innstilling eg kom til mitt første arabiske  land. Etter to veker konkluderar eg, etter fleire ubehagelege hendingar, at arabiske menn stort sett er respektlause klyser. Både Jared og eg blei etter kvar mektig lei av at eg ikkje kunne gå nokon plass aleine, og sjølv når vi var i lag øydela framferda til arabarane det som skulle vere trivelege ekskursjonar. Respektlause, masete og skamlause alle saman. Punktum.

Nok om det. Vi fikk etter kvart nok, og bestemte oss for å ta ei arabarpause, og segle til den italiense øya Pantelleria. Eg som sist synns det var litt mykje glaning frå italienske menn kunne ikkje vente med å komme attende til latinoloverane. Seglinga gjekk for ein gongs skuld heilt greit, og etter ganske nøyaktig 24 timar sigla vi inn i hamna i vesle Pantelleria by.

Berggrunnen på øya er kolsvart, knudrete vulkansk stein. Øya er dekt med sjarmerande, små, tradisjonelle hus bygga av denne steinen, vingardar og velstelte kjøkenhagar, delt inn med mil på mil med svarte steingardar. Veret er prima, og Jared har snorkla rundt båten og skrubba skrog. Vi kosar oss med italiensk gelatio, og reiser ikkje her i frå før vi må. Chao!

tirsdag 10. april 2012

T.I.A.*



Kvelden før vi la av garde hadde Beppi to vener frå Cagliari på besøk. Då klokka var tolv den natta hadde dei to karane fiska nok fisk til ein liten midnattsmiddag til oss fire. Beppi kokte spagetti til og opna nokre flasker vin, og som den gentlemannen han er gav han den einaste dama i selskapet den siste skvetten med Mirto. Litt seinare enn planlagt neste føremiddag drakk vi den siste koppen italiensk kaffi, sa hadet til våre trivelege kafèvertar, og åt den siste italienske isen.

Overfarta gidd eg ikkje skrive noko særleg om, den gjekk som den brukar for oss, med skiftande/elendig/ikkje-eksisterande vind. Det som kan nemnast var at vi var så pass ute av trening at vi berre handla mat for dei tre dagane det var rimeleg å rekne med at turen skulle ta, så då vi endeleg tøffa inn i Monastir hamn etter sju dagar var vi rimeleg tomme. Sidan ingen i Italia kunne fylle på dei engelske gasstankane til kjøkkenet vårt har vi i tillegg ikkje hatt høve til å lage varm mat sidan vi gjekk tom for gass i februar. Kalde hermetiske bønner er ikkje så godt som folk skal ha det til. Einaste lyspunktet var at vi fekk eit gledeleg gjensyn med delfinane.

Så etter å ha segla langt, og lengre enn langt, austafor sol og vestafor måne, og sju hundre mil bak Babylons tårn (for å sitere eventyra), kom vi endeleg fram til Monastir i Tunisia ein regnfull torsdagskveld i slutten av mars. Ein triveleg kar tok i mot taua våre i hamna og sa på gebrokkent engelsk ”You are welcome!” Endeleg! Hamnemesteren sitt kontor var stengt, men vi blei vist til politistasjonen. Der satt det to bøse bebarta araberar, som nøye kikka gjennom passa våre, noterte all informasjon sirleg i fire forskjellige kladdebøker med bokbind av gamalt julepapir (ikkje noko datasystem der i garden!)medan dei såg strengt på oss. Papira til båten måtte og visast, og etter å ha gjort klart at Noreg er eit land i Europa, blei vi sendt vidare til tollvesenet i nabohuset.

Der avbraut vi ein forvirra eldre herre i å hjelpe eit barnebarn med leksene. Det viste seg å vere tollaren sjølv. Etter å ha spurt opp att politiet sine spørsmål fekk vi eit skjema der det skulle fyllast ut all elektronikk, alkohol og tobakk vi hadde med oss. Så skulle båten ransakast. Den gamle tollaren med tre politimenn på slep fulgte etter oss ned til Thalia. Dei blei litt lange i maska då dei såg den gamle vesle båten, men tollaren og ein politi klatra nedi saman med Jared. Etter å ha sett seg uinteressert rundt, utan å røyve noko, sa dei ”ok” og såg forventningsfullt på oss. Då det blei tydeleg at vi ikkje forstod kva dei ville sa tollaren skuffa: ”No thank you?” Etter litt forkava leiting fekk vi stukke til dei ein pakke italienske sigarilloar med vaniljesmak og Tom si flaske med portvin (Sorry, Tom!). Politiet sin edle representant bad verdig om ein nøytral plastpose å bere fangsten i, noko eg med utstudert nøytralt andlet fann fram til han. Så snart dei var ute av høyrevidde knakk mannskapet saman i vantru latter. Ikkje rart dei blei skuffa då dei såg båten, dei skjønte vel at det ikkje var mykje å hente der!

Framleis flirfulle fekk vi lånt nøkkelen til fasilitetane med ein triveleg nabo, og hadde ein av årets beste dusjar. Endeleg ein dusj med rikeleg med vasstrykk! Etterpå rusla vi forbi ein restaurant på bryggekanten, der ein blid kelner spurte ”Are you looking for me?” Over døra var der eit skilt med svensk, finsk og norsk flagg, teksten ”Välkomna” ved siden av det svenske flagget og ord som ikkje minner om noko språk eg nokon gong har hørt ved sidan av det norske. Vi tok likevel sjansen og bestilte ein fire-rettars tunisisk middag som smakte nydeleg, før vi utmatta kasta oss i køya.

* ”This Is Africa” frå filmen Blood Diamond (tilrådast!)